• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
dopiety na ostatni guzik
i w koncu go skonczylem... jest taki jak sobie wymarzylem... maly kraglutki
[Obrazek: 43_1_1.jpg]
[Obrazek: 43_2_1.jpg]
a wam jak sie podoba ?
  Odpowiedz
Mario, co tu duzo gadac, idealne proporcje, balans, donica, i ma w sobie to "COŚ".
Jak zwykle - R*E*W*E*L*A*C*J*A!
Adam Cieślik
  Odpowiedz
wow... wyglada jak namalowany. Ile minelo czasu pomiedzy pierwsza a druga fotka? respekt Smile
  Odpowiedz
sadze ze 5 lat zajelo mi doprowadzenie go do takiego stanu. najpierw mialem pniak z kilkoma galazkami ale z nieodpowiednim ulistnieniem. wszczepilem dwie galazki takie jak widac na focie odpowiedniego jalowca na shohin bonsai. i potem zaczelo sie formowanie. rozdrutowanie pierwszorzednych poszczegolnych galazek i swobodny rozrost, selekcja kolejnych drugorzednych i odpowiednio mniejszych i ulozenie w pieterka. w tym momencie jalowiec jest bez drutow , utrzymuje forme jaka mu nadalem, a przesadzilem go do starej antycznej chinskiej donicy w pazdzierniku. ostatnie foto zrobilem w polowie pazdziernika. i tyle teraz kolej na jakas wystawe ....
  Odpowiedz
Przepiękny, na żywo pewnie robi jeszcze większe wrażenie, chciałbym go kiedyś zobaczyć.
Proszę uzupełnić swój profil ( imię i nazwisko ). Na tym forum nie tolerujemy anonimowości. :!:
  Odpowiedz
Jest wspaniały, tylko pogratulować.Szkoda,że nie ma zdjęć z prac nad jego formowaniem i opisu, gdyż byłby to dobry materiał do nauki. Jeszcze raz gratuluję

Proszę uzupełnić swój profil ( imię i nazwisko ). Na tym forum nie tolerujemy anonimowości. :!:
  Odpowiedz
To tak dla urozmaicenia powiem że jest baznadziejny Tongue Mario, musisz sie bardziej starać Big Grin Coraz słabsze te twoje drzewka. A tak na serio to pełen wypas. Bardzo fajnie wyszedł ten twój "krzaczek" Smile
Pozdrowienia "RUCKUS"
  Odpowiedz
dzieki za wpisy. a tego nominowali na noelandersie, rowniez 7 lat.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Cześć.
Gratuluje tegorocznych sukcesów!! Oby tak dalej !
Ale mam do Ciebie pytanie a w zasadzie dwa. Piszesz, że wszczepiłeś dwie gałązki z odpowiednim ulistnieniem. Czy początkowo był to jałowiec chiński? Jeśli tak to czy zrobiłeś to tylko dlatego że shinpaku jest np. lepiej ocenianie? Czy może tylko chciałeś zmieścić się w danej wielkości? ( czy jałowiec chiński nie dałby rady?).

Druga kwestia poboczna tyczy się modrzewi. Przeglądając zdjęcia drzew z japoni i ogólnie tego regionu chyba nigdy nie natrafiłem na zdjęcia modrzewi. Czy są one tam lekceważone bądz pomijane? Bo przecież modrzew to drzewo naturalnie występujące w japoni, jeśli się nie myle? Zawsze byłem tego ciekaw Smile

Jeszcze raz gratuluje i trzymam kciuki za następne sukcesy.

Pozdro
B.K
  Odpowiedz
hey , dzieki. wiec tak, jalowiec chinski to rowniez shinpaku, jalowce chinskie wystepuja w roznych odmiany, z grubszym i cienszym ulistnieniem lub dluzszym i krotszym. wszepiona byla odmiana chinczyka o takim ulistnieniu kore nadaje sie na shohin bonsai gdyz poprzednia odmiana byla rzadsza i ciezko byloby uzyskac zamkniete zwarte chmurki i tyle.
modrzewie ani nie pomijane ani lekcewazone, kolejne drzewo ktore z powodzeniem nadaje sie na bonsai. poprostu wystepuje bardzo sporadycznie, a jego egzemplarze nie sa jakimis rarytasami wiec go nie widac jako bonsai na fotach. pozdro
  Odpowiedz
i kompozycja z noelandersa, photo willy evenepoel.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Hejka. Mario a jakiego jałowca byś polecił aby uzyskac takie gęste chmurki? Pytam bo jestem nowy i nie wiem do końca który gatunek bedzie odpowiedni i czy dostane taki gatunek w polsce konkretnie we Wrocławiu? Ps. świetne bonsai.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości