• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zagęszczanie sosny.
Witam

Powiedzmy, że mam plan długodystansowy i chce od sadzonki sosny prowadzić drzewko bonsai. Sadzonka , jak to sadzonka, 30 cm pień i jeden poziom gałązek. Więc co mam zrobić aby się zagęściła? Wyczytałem coś takiego:
Cytat:... wiosną gałązki mogą zostać przycięte do starego drewna. Jednak na pozostawionych kawałkach gałęzi muszą rosnąć zielone igły. Takie gałęzie wydzielają nieco więcej żywicy niż przycinane zimą, ale po mniej więcej czterech tygodniach wypuszczają wiele nowych pąków, nie tylko w miejscach cięcia, lecz wzdłuż całej gałęzi.
"Bonsai dla każdego" - Werner M. Busch
Czyli takiej sadzonce po roku lub dwóch od zasadzenia do doniczki jak przytniemy gałązki i przewodnika w połowie długości to ten zabieg spowoduje stymulacje do puszczenia nowych pąków w miejscach cięcia? Dobrze ja to rozumiem, czy to na czymś innym polega?
Pozdrawiam.
  Odpowiedz
W sośnie jest to bardziej skomplikowane. Bardzo fajny schemat przycinania sosny masz na stronie Mariusza Komsty. Poczytaj na pewno znajdziesz.
http://www.bonsaiwabisabi.com/
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Przeczytałem wszystkie artykuły z tej strony o sosnach i faktycznie całkiem inaczej się to robi i bardziej skomplikowane to jest. Jednego nie rozumiem, jeżeli mamy gałązkę i chodzi nam tylko o to aby na jej długości od pnia do świecy powstały nowe pąki z których powstaną nowe gałązki to jak taki efekt uzyskać? Bo u siebie Pan Mariusz pisze o kontroli pąków i zagęszczeniu na końcach gałązek.
A co daje takie przycięcie jak zacytowałem w pierwszym poście? Czy ono hamuje rozwój sosny w ogóle(przycięcie wszystkich gałązek + przewodnika), czy przycięcie samego przewodnika przenosi siłę wzrostu na pozostałe gałązki i na grubość pnia i czy taki ucięty przewodnik będzie zamierał?
Pozdrawiam.
  Odpowiedz
Mariusz i tak to bardzo uprościł. Tak jak zauważysz jest to skomplikowana technika ale przycinanie świec, wybieranie pąków ma na celu wyrównanie sił witalnych w roślinie. Wiadomo że w większości roślin siła jest przeważnie w górnej partii rośliny która pnie się do słońca. Dlatego jedna z technik poleca najpierw przycinania góry lub silnych gałęzi a dopiero na końcu słabych (czyt po kilku dniach). Więc obserwacja obserwacja i poznanie rośliny.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Interesujący jest ten cytat z p. Busha, ale wydaje mi się,że nie dokładnie jest to napisane albo (co bardziej prawdopodobne) przetłumaczone.To "cięcie do starego drewna" to raczej wycięcie tegorocznych świeczek(a w naszych warunkach klimatycznych zdecydowanie lepiej skrócenie), które przy wcześniejszym przycięciu igieł skutkuje wybiciem nowych pąków.Tylko jest jedno ale, pąki wybijają najczęściej w kolankach przyrostów rocznych.Jeśli robisz to z gałęzią kilku- lub kilkunasto-letnią ze starego yamadori to zagęszczanie,a bardziej precyzyjnie cofanie zieleni ma ogromne znaczenie i jest bardzo znaczne.Chociaż im przyrost starszy (bliżej pnia) to pojawienie się pąków żadsze.
W Twoim konkretnym pytaniu, co do sadzoki ze szkółki, problem może polegać na tym,że w takich roślinach bardzo długie potrafią być przyrosty roczne,a według mojej(niewielkiej)wiedzy żadko dochodzi do wybicia pąków między węzłami
pozdrawiam Karol
  Odpowiedz
Pobudzanie do wzrostu pąków śpiących sosny to bardzo złożone i skomplikowane zagadnienie. Tutaj tego nie da się nawet pokrótce wyjaśnić. Nie opierał bym się również na informacjach z książki Buscha ( którego szanuję jako bonsaistę), ponieważ jej treść została totalnie skopana przez tłumacza. Polecam przestudiowanie bardzo ciekawej książki pt. "Morfologia sosny pospolitej" wydanej przez Instytut Dendrologii w Kurniku.
Włodzimierz Pietraszko
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsai.pl">www.bonsai.pl</a><!-- w -->
  Odpowiedz
Chętnie bym poczytał taką publikację Panie Włodzimierzu jedyny problem jest z tym, że przejrzałem internet i nie można jej nigdzie dostać. Jak ktoś ma i nie jest potrzebna to chętnie kupie.
Pozdrawiam.
  Odpowiedz
Jak czegoś nie ma na allegro to nie znaczy, że tego nie ma...

Oto strona Instytutu w zakładce sprzedaż wydawnictw.
http://www.idpan.poznan.pl/index.php/sp ... nictw.html
  Odpowiedz
SirDejw napisał(a):Jak czegoś nie ma na allegro to nie znaczy, że tego nie ma...

Oto strona Instytutu w zakładce sprzedaż wydawnictw.
http://www.idpan.poznan.pl/index.php/sp ... nictw.html
witaj
Przyznam się że nie sprawdzałem na stronie Instytutu i trochę mnie zmylił tytuł "Morfologia sosny pospolitej". Czyli w tym linku co podałeś chodzi o pozycję "Biologia sosny zwyczajnej"?
Pozdrawiam.
  Odpowiedz
Podejrzewam, że tak. Osobiście zamówiłem już kilka pozycji z tego wydawnictwa i czekam na przesyłkę. Prócz tych ze strony maja jeszcze prace naukowe na temat Graba, świerka i jesionu. Napisałem maila i bardzo szybko otrzymałem odpowiedź.

Dziękujemy za kolejną cenną informacje Panie Włodzimierzu.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości