09-07-2012, 07:46 PM
nicrum napisał(a):możesz go na wiosnę uformować wstępnie a w sierpniu gruntownie poukładać zieleń i jak będzie trzeba zrobić grube cięcia. I tak kilka latek
Armen_78 napisał(a):Tak właśnie zrobię. Nie śpieszy mi się do przesadzania na siłę. A te grube cięcia to dopiero w sierpniu? Myślałem żeby w marcu go ogolić.
W sierpniu robi się drastyczne cięcia, gięcia itp. Przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem wyżej, jest tam słowo "możesz". Ja za Ciebie nie zdecyduję co masz, kiedy i jak ciąć i giąć. Decyzja do Ciebie należy a na forum możesz dostać poradę
Jeśli chcesz go "ogolić" to co zostanie, pieniek?
Armen_78 napisał(a):Z tym to jest właśnie problem. Jak doniczka jest płytka to luzik, ale jak ma 15cm głębokości to nie takie hop-siup, pomimo dziur w dnie. Właśnie dzisiaj wyciągnąłem z takiej dużej doniczki jałowca bo zaczął marnieć. Okazało się że z wierzchu ziemia sucha (czyt. możnaby podlać), a na głębokości 10cm morko jak cholera. Zostawiłem tą bryłę tak bez doniczki żeby przeschła..., może to coś da.
Ale skąd my mamy wiedzieć gdzie trzymasz kszaczory, napisz więcej o stanowisku i dopiero pytaj. Moje stoją w pełnym słońcu przez 7h dziennie i podlewam 1-2 razy dziennie, raz na 2tygodnie robię przerwę na dzień lub dwa w zależności od pogody i wilgotności w doniczce żeby ziemia przeschła przed nawożeniem i to tyle
Armen_78 napisał(a):Jak na zdjęciuJak na zdjęciu to można postrzelać 5-10, a może 50cm
http://nbonsai-nicrum.blogspot.com/
Mądry ogrodnik pamięta, że dobre cięcie służy tylko ujawnieniu piękna, ale nigdy go nie tworzy .
Mądry ogrodnik pamięta, że dobre cięcie służy tylko ujawnieniu piękna, ale nigdy go nie tworzy .