05-02-2013, 04:09 PM
3-4 lata w gruncie powinno wystarczyć na ukształtowanie pnia i podstawowych gałęzi. Masz kilka możliwości: możesz go zostawić w donicy, odrutować i powyginać albo powyginany wsadzić w gruntu. Pilnować w trakcie sezonu czy drut nie wrasta w gruncie będzie rósł szybciej więc i pilnować trzeba bardziej. Przy wyginaniu z mojego doświadczenia wynika, że liczy się tak naprawdę dolny odcinek o długości ok 30-40 cm. Roślina z czasem robi się grubsza i to co kiedyś było małym wygięciem z czasem robi się duże. Cała aktualna góra i tak pójdzie aut. Nie wiem jaką masz mieszankę w donicy ale jeśli nie jest to gleba, w której roślina się ukorzeniła to chyba lepszy będzie grunt.
W załączeniu poglądowe fot modrzewia dahurskiego - pierwsza z 2010 r. (wyginany w sezonie 2009 r. w doniczce produkcyjnej i niestety nie upilnowałem, co widać), druga i trzecia z 2012 r. Trochę też za szybko go wykopałem.
W załączeniu poglądowe fot modrzewia dahurskiego - pierwsza z 2010 r. (wyginany w sezonie 2009 r. w doniczce produkcyjnej i niestety nie upilnowałem, co widać), druga i trzecia z 2012 r. Trochę też za szybko go wykopałem.
Paweł Dembek