• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fikus Retusa - proszę o rady dla żółtodzioba
Witam ! w momencie kiedy zakładałem ten temat, ten fikus był moim pierwszym tego typu drzewkiem w zyciu i jak teraz czytam to co pisalem to az mi glupio ze taką niewiedzą emanowałem :-) przez te kilka miesiecy staralem sie zebrac jak najwiecej informacji, przede wszystkim w tematcie samego hodowania roslin, zeby rosly zrdowo, no i chyba juz cos tam wiem bo fikusek ma sie elegancko:-)
Fikus został przesadzony na wiosne do wiekszej donicy, w nową mieszanke (ziemia do fikusów, piasek, żwirek rzeczny i troszke drobnego keramzytu). Własciwie od momentu zakupu, do tygodnia po przesadzeniu (jakies 5 miesiecy) nie wypuscil ani jednego liścia. Teraz wygląda tak:

[Obrazek: drzewkobonsai.jpg]

No jak widac wystrzelił nowymi liśćmi chyba z kazdej gałązki i jestem z tego bardzo szczęśliwy, ale nie mam za bardzo pomysłu na formowanie go. Zastanawia mnie ta gałązka po prawej stronie, nie wiem czy probowac ją zaliscic gesciej i połączyc z reszta korony w jedna całość czy dążyć do tego zeby stworzyc osobną, mniejszą chmurke. może ktos cos poradzi?
Od razu mowie ze nie bylem na warsztatach jeszcze, ale mam zamiar, poki co krucho z kasa i proboje sie bawic z roslinkami na wlasna reke, z taka wiedzą jaka wyciągnałem z internetu i przede wszystkim z tego forum.

Pozdrawiam!!
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości