• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oliwka - czerniejące liście
Witam

Dwa tygodnie temu kupiłem moje pierwsze drzewko - oliwkę.
Po tygodniu pojawiły się na niej wełnowce - byłem o tyle zdziwiony że drzewo kupowałem w dosyć znanym sklepie internetowym. Oczywiście inne rośliny w domu były i są pozbawione tych szkodników, więc przypuszczam że robactwo przyszło razem z drzewkiem.
Udało mi się ich pozbyć - najpierw fizycznie, a na wszelki wypadek potraktowałem roślinę jeden raz substralem.

Mój problem dotyczy jednak czegoś innego - mniej więcej od momentu pojawienia się wełnowców, drzewku zaczęły czernieć liście.

Szczerze mówiąc nie wiem z jakiego powodu. Mam tez problem z uregulowaniem podlewania drzewa - próba podlania konewką powoduje po prostu przelecenie wody przed doniczkę. Obecnie podlewam je przez porządne zraszanie ziemi - czy tak powinno być?
Drugie pytanie dotyczy częstotliwości - wiem że oliwka nie jest wymagająca w stosunku do wody, ale praktycznie po jednym dniu, ziemia jest tak sucha że drzewko można wyciągnąć z doniczki. Czy powinienem podlewać je częściej?

Dodam tylko że drzewko powolutku traci liście - czy to okres przejściowy czy brak wody? Z drugiej strony kolor tych liści wygląda mi na przelanie drzewka(?).

Z góry będę wdzięczny za wszelkie rady.

Pozdrawiam
Arek

Załączone pliki Miniatury

Arek
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości