• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Witam wszystkich serdecznie; Carmona drobnolistna
Musiałbyś wsadzić roślinę do gruntu na kilka lat, pod warunkiem że masz działkę w rejonach tropikalnych lub subtropikalnych.
Moje rady: po pierwsze primo przesadzić do większej tzn dłuższej i szerszej donicy, usunąć starą glebę na tyle na ile się da i zastosować mieszankę przepuszczalną tzn akadama, lawa, zeolit i ewentualnie dodać trochę włókna kokosowego, po drugie primo nie kupować dowolnych nawozów do bonsai bo to IMO badziew (no chyba że chodzi o japońskie biogoldy). Są inne lepsze nawozy oparte na naturalnych składnikach, ja mogę polecić dwa ALGA GROW PLAGRON lub FISHMIX BIOBIZZ - na jedną rośliną litrowa butelka wystarczy na rok albo i dłużej lub Astvit (łagodny raczej do dolistnego stosowania), do tego jakiś wspomagacz wzrostu korzeni np Root Juice i np. POWER ZYME HESI (poszukaj na allegro) plus odżywka RAINBOW od czasu do czasu dodać kilka kropel do wody. Wszystko to jest bardzo wydajne wystarczy ok 2-3 ml na 1 litr wody i można mieszać.
Moje pierwsze dwie carmony padły bo ich nie przesadziłem, nie chcę wnikać w szczegóły ale ogólnie rzecz biorąc "oryginalna gleba" stanowi tu podstawowy problem. No i liczyć się z tymże prędzej czy później pojawi się przędziorek.

Załączone pliki Miniatury

Paweł Dembek
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości