• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fikus bejnamin
Szkoda, nie takiej odpowiedzi się spodziewałem...

Zdaję sobie sprawę z przynajmniej dwóch błędów jakie popełniłem:
[*] Nie jestem w stanie znaleźć precyzyjnej odpowiedzi, dlaczego ta odmiana fikusa nie nadaje się na bonsai. Po prostu przeglądając encyklopedię nie mogę trafić na odpowiednią stronę Smile Co więcej (co prawda na innym forum), otrzymałem zachęcającą odpowiedź (tak, tam zadałem pytanie o "pstrokate liście"), sugerującą, że nie chodzi o to, jaki gatunek hodujemy, tylko ile frajdy daje Smile
[*] Wysłałem post na grupę "dyskusje o bonsai". Być może powinienem zacząć od "forum dla początkujących", ale chciałem mój post adresować do zamkniętej grupy, a forum dla początkujących jest grupą otwartą... Może powinienem przynajmniej w temacie zaznaczyć "poziom doświadczenia" Smile

Wracając do moich pytań. Starałem się możliwie precyzyjnie zadać pytania, które związane były z potencjalnymi dalszymi krokami z drzewkiem i które sobie sam zadaję, nie znając odpowiedzi. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to okaz i jest duża szansa, że polegnę w tej walce. Jednak jakoś związałem się z tym krzakiem, i chyba właśnie o to chodzi. Być może dla niektórych bonsai to coś więcej niż hobby - zajęcie, które realizują przynajmniej półprofesjonalnie. To nie jest mój przypadek. Ja, patrząc na moje krzaczki, dając im pokarm i pielęgnując je, dużo od nich biorę - chwila relaksu po ciężkim dniu, odskocznia od codziennych spraw. Może trochę filozoficznie, ale bez względu na rzeczywiste rezultaty (a są mizerne, przyznaję), jest to zajęcie, które chcę kontynuować.

Podsumowując, dziękuję Bolas za komentarz, mimo, iż nie na temat (albo inaczej, nie takiej odpowiedzi się spodziewałem), dał mi znowu do myślenia - chyba większość krzaczków z tej odmiany pozostawię samopas, bo zgodnie z Twoim komentarzem, szanse na ciekawe drzewka są małe. Chyba ładnie będą u mnie w biurze wyglądać Smile
Natomiast wdzięczny będę za komentarz dotyczący tego konkretnego egzemplarza i potencjalnych kroków. Jeżeli temat jest analogiczny do poprzednich, których nie udało mi się znaleźć - to przepraszam za zawracanie gitary, ale mimo wszystko proszę o pomoc w otwarciu encyklopedii na odpowiedniej stronie Smile

A poza tym, uczę się, więc każdą konstruktywną krytykę przyjmuję na klatę Smile

Pozdrawiam
Bartek
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości