02-02-2015, 10:08 PM
BobDigi napisał(a):Witam,Po pierwsze należy zdiagnozować ten nalot, czy to grzyb (grzybnia) czy wykwity soli.
... biały nalot na ziemii. ... na samym początku został niestety mocno przelany (to nie ja!). Przetrzymałem go do wyschnięcia, teraz podlewam raz w tygodniu odstaną wodą, ale nalot po wczesniejszym zeskrobaniu pojawił się ponownie.
Moje pytanie: czy przesadzić Ficusa już teraz czy czekać do wiosny? nie chciałbym żeby grzyb wpłynął w tym czasie jakoś negatywnie na roślinę...
Z opisu (że zeskrobałeś) wnioskuję, że ten nalot to raczej wykwity soli.
Takie wykwity powstają z powodu podlewania twardą wodą i powodują degradację podłoża ( to jest to samo co kamień kotłowy ale i jeszcze więcej, bo zawiera również pozostałe sole, które normalnie nie wytrącają się podczas gotowania).
Woda podsiąka ku powierzchni, tu odparowuje, a wszystkie rozpuszczone w niej sole mineralne pozostają i kumulują się.
Jedyna rada to podlewanie wodą miękką, najprościej deszczówką, ostatecznie kranówką ale dobrze przegotowaną i odstaną. Samo odstanie, bez przegotowania, praktycznie nic w sprawie jej zmiękczenia nie daje (pozbędzie się jedynie lotnych pozostałości po uzdatnianiu).