• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
grzyb na podłożu
BobDigi napisał(a):Witam,
... biały nalot na ziemii. ... na samym początku został niestety mocno przelany (to nie ja!). Przetrzymałem go do wyschnięcia, teraz podlewam raz w tygodniu odstaną wodą, ale nalot po wczesniejszym zeskrobaniu pojawił się ponownie.

Moje pytanie: czy przesadzić Ficusa już teraz czy czekać do wiosny? nie chciałbym żeby grzyb wpłynął w tym czasie jakoś negatywnie na roślinę...
Po pierwsze należy zdiagnozować ten nalot, czy to grzyb (grzybnia) czy wykwity soli.
Z opisu (że zeskrobałeś) wnioskuję, że ten nalot to raczej wykwity soli.
Takie wykwity powstają z powodu podlewania twardą wodą i powodują degradację podłoża ( to jest to samo co kamień kotłowy ale i jeszcze więcej, bo zawiera również pozostałe sole, które normalnie nie wytrącają się podczas gotowania).
Woda podsiąka ku powierzchni, tu odparowuje, a wszystkie rozpuszczone w niej sole mineralne pozostają i kumulują się.
Jedyna rada to podlewanie wodą miękką, najprościej deszczówką, ostatecznie kranówką ale dobrze przegotowaną i odstaną. Samo odstanie, bez przegotowania, praktycznie nic w sprawie jej zmiękczenia nie daje (pozbędzie się jedynie lotnych pozostałości po uzdatnianiu).

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości