09-27-2015, 01:14 PM
Witam
Nie dawno zakupiłem ficus microcarpa ginseng, jest to moje pierwsze drzewko Bonsai.
Ze styli, które oglądałem podoba mi styl Moyogi i tak bym chciał aby moje drzewko wyglądało.
Tak jak się doczytałem formowanie tego drzewka głównie polega na drutowaniu.
Na zdjęciach widać, że mój ficus ma bardzo wysoki i gruby pień.
Nie mam pojęcia jak go uformować aby całe drzewko było na styl Moyogi (głównie mi chodzi o ten gruby korzeń, pień), czy mogę osiągnąć ten styl, jeśli tak to proszę o podpowiedź bądź propozycje innych styli jakich mogę osiągnąć z mojego drzewka. Z góry dziękuję.
Więc tak, troszkę poczytałem i mam pewien pomysł na moją marchewę.
Proszę zobaczyć na zdjęcie, linia czerwona oznacza przecięcie (odetnę jedną bulwę).
A linia zielona pokazuje jak będzie przebiegać dolna część drzewka.
Myślę, że do wiosny oprócz tego zabiegu nic więcej nie będę robił.
Co Wy na to?
Proszę o pomoc.
Nie dawno zakupiłem ficus microcarpa ginseng, jest to moje pierwsze drzewko Bonsai.
Ze styli, które oglądałem podoba mi styl Moyogi i tak bym chciał aby moje drzewko wyglądało.
Tak jak się doczytałem formowanie tego drzewka głównie polega na drutowaniu.
Na zdjęciach widać, że mój ficus ma bardzo wysoki i gruby pień.
Nie mam pojęcia jak go uformować aby całe drzewko było na styl Moyogi (głównie mi chodzi o ten gruby korzeń, pień), czy mogę osiągnąć ten styl, jeśli tak to proszę o podpowiedź bądź propozycje innych styli jakich mogę osiągnąć z mojego drzewka. Z góry dziękuję.
Więc tak, troszkę poczytałem i mam pewien pomysł na moją marchewę.
Proszę zobaczyć na zdjęcie, linia czerwona oznacza przecięcie (odetnę jedną bulwę).
A linia zielona pokazuje jak będzie przebiegać dolna część drzewka.
Myślę, że do wiosny oprócz tego zabiegu nic więcej nie będę robił.
Co Wy na to?
Proszę o pomoc.