02-11-2017, 05:29 PM
jareckiM66 napisał(a):Nadmienię jeszcze, że w aktualnej literaturze dendrologicznej nie spotkałem się z gatunkiem o nazwie Zelkova parvifolia. Pozdr. Jarek Ż.Tutaj muszę się z Tobą zgodzić. W swoim pierwszym poście pomyliłem się. Zasugerowałem się nazwą podaną we wcześniejszym poście. Drzewko było opisane Zelkova carpinifolia co zresztą jest napisane na zdjęciu pnia. Miałem okazję mieć akurat wiąza z marketu i tą brzostownicę. Na żywo porównując te rośliny stwierdziłem, że są to dwa różne gatunki. Kora była innego koloru i liście miały trochę inny kształt. Poza tym ogonek liścia brzostownicy jest czerwony a wiąza zielony. Nie wiem czy ta cecha jest charakterystyczna, czy była to kwestia przypadku. Jeżeli chodzi o drzewka z marketu to nazwa wiąz drobnolistny jest już dobrze znana i chińscy producenci pod nazwą Ulmus parvifolia sprzedają wszystko co jest do niego podobne. Oczywiście są to tylko moje przypuszczenia.
Dodam tylko, że drzewko zakupiłem w Bonsai Centrum w Libcanach. Dlatego uważałem, że to co było napisane na doniczce jest prawdą i nie wyglądało to na chińską produkcję tylko miejscową.
Artur