01-09-2021, 03:31 PM
Do gruntu na 5-8 lat. Możesz owinąć jeden pień taśmą do szczepień i powyginać drutem, o ile umiesz to robić, i delikatnie. Nie gwarantuję że coś z tego wyjdzie, ale na tym etapie to jedyna sensowna rzecz do zrobienia jak ktoś chce się bawić w sadzonki. Ja tak zrobiłem ale bez taśmy z kilkoma egzotycznymi roślinami, w tym brzozą chińską (jak niżej 2009 -2020), ale mam wątpliwości czy było warto (to akurat nienajlepszy gatunek na bonsai).
Paski do okulizacji/szczepień są sprzedawane np. na allegro często z maścią SUMIN, w tej chwili używam ich do wyginania gałęzi. Przy cienkich gałązkach trzeba przeciąć pasek wzdłuż tak żeby był węższy - aby spełniły swoją rolę muszą ściśle przylegać do pnia i nie zostawiać luzu przy wyginaniu. Koniec oczywiście owinąć kawałkiem taśmy izolacyjnej - BTW moim zdaniem izolacyjna jest trochę za sztywna na całość dlatego wolę tę elastyczną do szczepień.
Jak powiedział kolega Jerzy - to dłuuuuga bajka.
Paski do okulizacji/szczepień są sprzedawane np. na allegro często z maścią SUMIN, w tej chwili używam ich do wyginania gałęzi. Przy cienkich gałązkach trzeba przeciąć pasek wzdłuż tak żeby był węższy - aby spełniły swoją rolę muszą ściśle przylegać do pnia i nie zostawiać luzu przy wyginaniu. Koniec oczywiście owinąć kawałkiem taśmy izolacyjnej - BTW moim zdaniem izolacyjna jest trochę za sztywna na całość dlatego wolę tę elastyczną do szczepień.
Jak powiedział kolega Jerzy - to dłuuuuga bajka.
Paweł Dembek