• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pinus sylvestris
Pani Nenya, ma pani rację z tą niepełnosprawnością. Bardzo mi przykro z tego powodu i nie chciałem zadnej osoby niepełnosprawnej obrazić ani wykpić.
Jesli chodzi o sosne, to nie formowałbym jej, bo wg mnie jeszcze jest za wcześnie...Hotsumi Terakawa w rozmowie powiedział mi, ze europejczycy sa bardzo niecierpliwi, chca szybko zrobić bonsai, a tak sie nie da, materiał trzeba wczesniej przygotowac, nawozic. Jesli uwaza sie, ze forma "wędkowatości " jest dobra formą, to nie łamanie kanonów, zasad, czy norm w bonsai, ale jest wynikiem braku podstawowej wiedzy. Wiadomo powszechnie jest, ze taka forma jest zła! Mówią o tym wszyscy bonsaiści....Mario Komsta, Taiga Urushibata, Hotsumi Terakawa, czy Marc Noelanders moga pozwolić sobie na łamnie pewnych zasad i form w bonsai, bo maja oni ogromne doswiadczenie i łądnych pare lat pracy w szkółkach bonsai cenionych osób na świecie. Jest taka polska mentalność, ze jak przeczytam wszystkie ksiązki po polsku i wezme udział w paru warsztatach bonsai i porozmawiam sobie ze znanym bonsaista, to mam juz podstawy i umiejetnosci. Nic bardziej mylnego! I co z tego, ze mialem mozliwosc rozmowy z Mario, Taiga, czy Hotsumi i podgladanie ich pracy, czy przez to moja wiedza wzrosła na tyle zeby łamac zasady i kanony w bonsai...Absolutnie nie! Dlaczego nie mowi sie o tym, ze akadama wcale nie jest potrzeba do mieszanek glebowch w Europie, a przynajmniej w takim klimacie jak POlska. Dlaczego nie mozna złamać tej zasady, Pisze o tym na IBC Walter Pall, ale co niektorzy członkowie PAB z uporem maniaka twierdza zupełnie cos innego..
M K
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości