Dobry temat. U mnie profesor na wykładach z architektury też poruszał ten temat. Faktycznie jak się przejedzie autem po Częstochowie to większość przydrożnych drzew tak właśnie wygląda. Jak wbite w ziemie grube bale z kikutami na górze. Żal na nie patrzeć bo widać, że niektóre drzewa wiekowe a tak zdewastowane :/...
Nie wiem czemu to służy bo dla mnie nie ma to żadnych walorów estetycznych...
Jak to Gaudi kiedyś powiedział "Elegancja nieodłącznie wiąże się z prostotą. Należy jednak uważać, by nie pomylić prostoty z ubóstwem".
Pozdrawiam.
Trzeba pamiętać że wycinka drzew wiąże się w naszej demokracji z większą papierologią niż przycinka a komuna siała topole bo szybko rosły. Niestety teraz zostaliśmy z problemem. Niekiedy uważam że takie ogławianie jest lepsze niż zostawiania drzewa w takim stanie jak jest na przeciw mojego domu. Od wielu lat obcinało się w nim tylko dolne gałęzie. Nie pamiętam gdzie ale pokazywałem go kiedyś na forum.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
No i barbarzyńcy poogławiali drzewa. Trzeba by ich po sąsiedzku zakablować do urzędu.
Włodzimierz Pietraszko
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsai.pl">www.bonsai.pl</a><!-- w -->